نمایش نتایج: از شماره 1 تا 1 از مجموع 1
  1. #1
    عضو تازه وارد
    تاریخ عضویت
    2016 September
    ارسال ها
    1
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 پست

    صنایع دستی استان قم

    صنایع دستی استان قم همانند سایر مناطق کشور پیشینه و قدمت دیرینه ای دارند. آنچه در حال حاضر سبب رونق صنایع دستی شده، ویژگی اقلیمی و جغرافیایی این منطقه است. به دلیل اینکه استان قم در منطقه کویری واقع شده، امکان کمتری برای رونق فعالیت کشاورزی و دامداری وجود دارد. در نتیجه روستاییان این استان برای امرار معاش و افزایش درآمد های اقتصادی، به تولید صنایع دستی اشتغال دارند. هم اکنون یکی از مهم ترین بخش های مولد اقتصادی در سطح استان، حوزه صنایع دستی است. در بین رشته های صنایع دستی استان قم، قالی بافی از جایگاه ممتازی برخوردار است. در حال حاضر تعداد زیادی از هنرمندان صنایع دستی استان در حوزه قالی بافی فعالیت دارند. همچنین برخی از قالی بافان از سراسر کشور، برای اشتغال به این حرفه به استان قم مهاجرت کرده اند. در ادامه برای آشنایی بیشتر با صنایع دستی این استان، به تعدادی از مهم ترین آن ها اشاره ای خواهیم داشت:
    قالی بافی

    قالی بافی یکی از شاخص ترین صنایع دستی استان قم است و قدمتی طولانی در این منطقه دارد. از این استان، می توان به عنوان یکی از مهمترین مراکز تولید قالی های گل ابریشم، کرک و تمام ابریشم یاد کرد. در مناطقی که قالی بافی در آن جایگاه ویژه ای دارد، بافندگان معمولا در کارگاه های تولیدی فعالیت دارند. اما در استان قم این حرفه بیشتر در کارگاه های خانگی و به صورت تک بافی انجام می شود. در قالی های قم، تلفیقی از تمام سبک های قالی در ایران به چشم می خورد. این موضوع را از لحاظ نوع بافت، پرز، الیاف، رنگ و … به کار رفته در این نوع قالی، می توان مشاهده کرد. مواد اولیه به کار رفته در قالی های قم شامل ابریشم، پشم و کرک است. این نوع دستبافته در استان از لحاظ جنس تار و پود به چله ابریشم یا گل ابریشم شهرت دارد. انواع نقوش بافته شده در این قالی ها عبارتند از لچک ترنج، شاه عباسی، جوشقانی، شکارگاه، محرابی و…
    منسوجات سنتی

    از دیگر تولیدات صنایع دستی استان قم منسوجات سنتی است. این محصولات به کمک ابزاری ساده و با دست بافته می شود. از انواع تولیدات این منطقه می توان به نواربافی، عبا بافی، خورجین بافی، شعر بافی و … اشاره کرد. این دستبافته ها معمولا برای تزئین وسایل منزل، شال، سجاده و … استفاده می شود.
    سفالگری

    وجود خاک مرغوب در استان قم سبب رونق حرفه سفالگری در این منطقه شده است. در این رشته هنری از گل رس و یا گل حاصل از سنگ های کائولن و کوارتز، انواع ظروف سفالی تولید می شود. پس از تولید این ظروف معمولا کنده کاری، نقاشی و یا نقوش برجسته بر روی این وسایل ایجاد می شود. در نهایت از پوشش لعابی برای سطح اشیای سفالی استفاده می شود. به دلیل خاک مرغوب منطقه، ظروف سفالی تولید شده در این استان، از شهرت بسیاری برخوردار است.
    خرمهره سازی

    یکی دیگر از صنایع دستی استان قم ، خرمهره سازی است. به عقیده باستان شناسان، پیشینه این هنر مربوط به ۵۰۰۰ سال قبل است. همچنین شواهد تاریخی بیانگر آن است که ساخت خرمهره به دوره هخامنشیان و اشکانیان باز می گردد. این اثر هنری در مصر باستان هم قدمتی دیرینه دارد. باستان شناسان معتقدند خرمهره ها ابتدا در ایران ساخته شده است. این سنگ ها سپس توسط شاهزاده های ایرانی به مصر فرستاده شده است. بیشترین کاربرد این سنگ های آبی رنگ یا فیروزه ای، در دفع چشم زخم است. به کار بردن رنگ آبی در ساخت خرمهره ها به اعتقادات پیشینیان باز می گردد. آنان اعتقاد داشتند این رنگ در دفع انرژی های منفی و چشم زخم بسیار موثر است. همچنین رنگ آبی ملایم به لحاظ روانشناسی بسیار آرامش بخش است. در حال حاضر بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان به استفاده از این اثر هنری، اقبال بسیاری نشان داده اند. این معروفیت تا حدی است که در این کشورها، خرمهره را با نام شهر قم می شناسند.
    معرق کاری

    این هنر اصیل در استان قم از شهرت و معروفیت بسیاری برخوردار است. یکی از شاخص ترین تولیدات این منطقه، تابلوهای معرق بسیار نفیس و ارزشمند است. همچنین از این اثر هنری در ساخت مبلمان، میز، صندلی و … استفاده می شود. برای تولید تابلوی معرق ابتدا روی سطح چوب، نقوش مد نظر را حک می کنند. پس از آن با ابزار نجاری داخل آن را خالی می کنند. در نهایت جای خالی را با چوب های رنگی و قطعات سنگی، فلزی، سرامیکی و … پر می کنند.
    مروار بافی

    از دیگر صنایع دستی استان قم مروار بافی است و از صنایع دستی نوپا در این منطقه محسوب می شود. مروار بافی به بافت نوعی از حصیر اطلاق می شود و در مناطق شمالی از رواج بیشتری برخوردار است. مروار در واقع رشته های حاصل از الیاف سلولزی است که با ابزار ساده ای، بافته می شود. مروار بافان پس از تمیزکردن مروار در آب جوش قرار داده و لایه سطحی آن را می گیرند. سپس با این ترکه ها، محصولاتی شامل انواع ظروف، سبد، ساخت مبلمان و … را تولید می کنند.
    گیوه بافی

    یکی از هنرهای کهن استان قم گیوه دوزی یا گیوه بافی است. به دلیل آب و هوای گرم و خشک استان قم استفاده از این پای افزار سنتی رواج بسیار داشته است. گیوه به دلیل ویژگی خاصی که دارد در فصل گرما، از عرق کردن پا جلوگیری می کند.
    نقاشی سنتی

    این هنر منحصر به فرد انواع نقاشی بر روی شیشه، چوب، سفال، چینی، چرم، نقاشی دیواری و … را شامل می شود. نقوشی که در آثار هنری استان قم بیشتر به چشم می خورد، عبارتند از نقوش اسلیمی، ختایی، جانوری، شکارگاه و …از دیگر صنایع دستی استان قم می توان به منبت کاری، سرامیک سازی، کاشی کاری، درودگری، سنگ تراشی و حکاکی سنگ، تزئینات معماری، شیشه گری، انگشتر سازی، چلنگری، قلم زنی و … اشاره کرد.

    موضوعات مشابه:
    ویرایش توسط Hossein : 5th September 2016 در ساعت 11:08 PM

 

 

کاربران برچسب خورده در این موضوع

علاقه مندی ها (Bookmarks)

علاقه مندی ها (Bookmarks)

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Persian Language By Ustmb.ir
این انجمن کاملا مستقل بوده و هیچ ارتباطی با دانشگاه علوم و فنون مازندران و مسئولان آن ندارد..این انجمن و تمامی محتوای تولید شده در آن توسط دانشجویان فعلی و فارغ التحصیل ادوار گذشته این دانشگاه برای استفاده دانشجویان جدید این دانشگاه و جامعه دانشگاهی کشور فراهم شده است.لطفا برای اطلاعات بیشتر در رابطه با ماهیت انجمن با مدیریت انجمن ارتباط برقرار کنید
ساعت 12:49 PM بر حسب GMT +4 می باشد.