انواع لک های پوستی
ملاسما یا لک حاملگی
یکی از شایع ترین علل ایجاد لک صورت ملاسما است و عموما در خانم ها دیده می شود که یک لک اکتسابی قهوه ای رنگ است که به صورت آهسته به وجود می آید. این لک ها بیشتر در زنان حامله ظاهر می شود و به لک های حاملگی شهرت دارد، ولی در خانم های مجرد و مردان نیز دیده شود.
این لک ها در گونه ها، پیشانی و چانه دیده می شود و در افراد سبزه نمود بیشتری دارد. لک های پوست معمولا پس از زایمان ناپدید می شود، اما ممکن است برای مدت ها باقی بماند. این نوع لک ها ممکن است بدون علت مشخص یا به صورت ارثی، و در اثر نور خورشید تیره تر می شود.قبل از قاعدگی، لک ها واضح تر می شود. ملاسما یا لک حاملگی به طور شایع در خانم هایی که قرص ضد بارداری مصرف می کنند، دیده می شود که در تماس با نور آشکارتر می شود. خانم ها در زمان بارداری دچار لک می شوند.که با قطع قرص بارداری از بین می روند و گاهی در بعضی افراد هرگز به طور کامل برطرف می شود. خانم ها در زمان بارداری این لک ها پیدا می کنند. زمان زیادی طول می کشد تا پس از قطع قرص ضد حاملگی، این لک بر طرف شود و یا ممکن است که هرگز به طور کامل برطرف نشود.
کک مک یا فرکل
کسانی که دارای پوست روشن، موهای قرمز یا بلوند و چشمان آبی هستند، کک و مک دیده می شود و از سن ۵ سالگی شروع شده وبه صورت لک های کوچک قهوه ای روشن، در مناطقی از بدن مثل صورت، شانه و پشت دیده می شود
.در تابستان تعداد، اندازه و عمق کک مک افزایش می یابد و در زمستان کوچک تر، روشن تر و کم تعدادتر می شود.در افراد مبتلا به فرکل، شیوع خال های بدن افزایش می یابد. کک مک هایی که در سنین پایین شروع می شود و در زمستان هم باقی می ماند، بایستی حتما توسط پزشک بررسی گردد.
لک های پیری
لک های پیری در اثر افزایش سن وتماس با نور آفتاب بوجود می آید. معمولا این لک های قهوه ای به اندازه ی یک سانتی متر یا بیشتر که روی صورت و پشت دست ها از سنین 30-40 سالگی شروع می شود که بهتر است درمان شود تا به مرحله بدخیم خود نرسد.
لک های ناشی از سوء تغذیه و کمبود ویتامین
این لک ها در اثر کمبود ویتامین B۱۲ اتفاق افتاده و در نژادهای با پوست تیره شایع تر است. این لک ها ظاهر لکه لکه دارند.در اثر کمبود ویتامین, A ,C اسید اسکوربیک این لک ها گسترده بوده و همراه با برجستگی هایی ظاهر می شود. همچنین در کمبود
لک در اثر مصرف بعضی داروها
مصرف بعضی داروها از قبیل کلرپرومازین، دی پنیسیلامین، هیدانتوئین، داروهای ضد مالاریا و داروهای ضد سرطان باعث ایجاد لک می شوند. مصرف طولانی مدت قرص ماینوسیکلین در درمان جوش و غرور جوانی، باعث تیرگی پوست در نواحی جوش های ملتهب و قرمز می شود.
لک ناشی از التهاب پوست
پس از التهاب های پوستی در اثر بیماری هایی مثل لیکن پلان (بیماری التهابی پوست و دهان)، لوپوس اریتماتویا (بیماری التهابی بافت همبند پوست)، بعد از سوختگی پوست در اثر آفتاب سوختگی یا سوختگی خفیف با عوامل دیگر، جوش غرور جوانی دست کاری شده، سائیدن پوست برای برطرف کردن اسکار(جای زخم) و فرو رفتگی پوست در همان محل این نوع لک ایجاد می شود.
این لک ها در نژادهای تیره و افراد سبزه شایع تر است و بیشتر در نواحی باز بدن مثل صورت رخ می دهد. همچنین ضربه به پوست، محکم کشیدن کیسه و لیف زبر در حمام یا مالش پوست ران ها روی یکدیگر هنگام راه رفتن در افراد چاق، می تواند باعث ایجاد لک در همان محل شود.
لک ناشی از بیماری ها
بعضی لک ها در اثر بیماری هایی مثل آسم ، نارسایی کبدی و کلیوی که در زمان حملات آسماتیک، تیرگی منتشر پوست برای سه تا چهار روز ممکن است وجود داشته باشد بوجود می آید. همچنین در روماتیسم و نارسایی کلیه و سیروز کبدی و بعضی بیماری های دیگر تیرگی گسترده ی پوست دیده می شود.
لک هایی با علل متفرقه
ملانیسم یا لک ارثی منتشر بدن؛ لک اطراف دهان؛ لک اطراف چشم و لک های کوچک قهوه ای در نقاط مختلف بدن است که می تواند همراه یا بدون علایم دیگر باشند.
عطرها و ادوکلن هایی که حاوی متوکسی پورالن و برگاموت هستند، اگر پس از استعمال روی پوست در معرض نور آفتاب قرار گیرند، باعث لک های تیره در پشت گوش، گردن و صورت می شوند.
لک های شغلی نیز در اثر تماس با ترکیبات حاوی تار مانند آسفالت و روغن های معدنی، و تماس با نور آفتاب به وجود می آیند.
برای بعضی از این لک ها باید به پزشک مراجعه کرد.
درمان لک های قرمز
استفاده از داروهای موضعی مثل هیدروکسین، تره سنیونین، اسیدهای آلفا هیدروکسی، اسید کوجیک، اسید آزلاتیک و کراترکسی ها مثل اسید ساسبک، اسید لاکتیک؛ و نیز روش های درمانی مانند پلیگیک های شیمیایی مثل TCA ، فنول، محلول جستر و پا ارم بریزن، کوتر کرایو؛ و به کارگیری لیزرهای اربیوم یاک، لیزر CO۲ و لیزر روبی مواردی هستند که پزشک با توجه به آزمایشات و گاهی تکیه برداری از پوست برای درمان از آنها استفاده می کند.

علل خشکی پوست
از عوامل موثر بر خشکی پوست می توان به استحمام زیاد و طولانی، استفاده از شوینده و آب‌داغ برای شستشوی بدن، قرار گرفتن در مسیر باد و هوای گرم اشاره کرد.
استادیار پوست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: کم‌آبی بدن مگر در شرایط بحرانی خاص تاثیر چندانی در خشک شدن پوست ندارد..
وی با بیان اینکه استحمام زیاد و طولانی موجب از بین رفتن چربی پوست و در نهایت بروز خشکی در آن می‌شود، اظهار کرد: بهتراست افراد برای استحمام فقط هفته‌ای یک‌بار از شوینده ملایم برای بدن استفاده و سپس بدن را با مرطوب‌کننده چرب کنند؛ برای برطرف شدن خشکی لب نیز از مرطوب‌کننده استفاده کنند.. طاهری با اشاره به اینکه ساعد دست و ساق ‌پا معمولا دچار خشکی پوست می‌شوند، تصریح کرد: استفاده از لوسیون بدن پس از استحمام یا روغن زیتون، بادام و وازلین، شترمرغ از خشکی پوست بدن جلوگیری می‌کند.پوست بدن در اثر کاهش ترشح چربی توسط غدد پوستی خشک می شود که در این صورت نسبت به عوامل محیطی و بعضی مواد حساس می شود. به دلیل نداشتن رطوبت کافی پوست حالت سوختگی پیدا می کند.
در اثر باد، دمای زیاد و شرایط آب و هوایی، خشکی و ترک پوست بدتر می شود. پوست روی استخوان ها به سختی کشیده می شود بخصوص روی گونه ها، اطراف لب و چشم که باعث می شود خطوط ریزی در این قسمت ها به وجود آید.
علت خشکی پوست
1- غدد چربی به مقدار کافی پوست را چرب نمی کنند، در نتیجه پوست خشک می شود.
2- وقتی پوست در معرض عناصر و فلزات بخصوص در زمستان قرار می گیرد.
3- عامل ژنتیکی
4- کمبود مواد مغذی به خصوص ویتامینA و ویتامین های گروه B باعث خشکی پوست می شود.
5- عوامل محیطی مثل تابش نور خورشید، باد، سرما، مواد شیمیایی یا مواد آرایشی یا شست و شوی زیاد بدن با صابون های شیمیایی سبب خشکی پوست میشود.
6- بیماری هایی مثل التهاب پوست، اگزما، پسوریازیس یا سبوره ( فقدان ترشح غدد پوستی) سبب خشکی پوست می شود.
7- خشکی پوست همچنین می تواند در اثر عوامل زیر باشد
الف) کم کاری تیروئید
ب) بیماری دیابت
ج) بعضی داروها مثل دیورتیک ها، ضد اسپاسم ها، آنتی هیستامین ها
چگونه از پوست خشک مراقبت کنیم؟
* برای شست و شوی پوست خشک از آب تصفیه شده استفاده کنید. با آب ولرم پوست خود را بشویید.
* برای حفظ شادابی و تازگی پوست صورت خود از آب معدنی استفاده کنید. از کیسه حمام یا لیف خشک و زبر استفاده نکنید.
* پوست خشک نیاز به مراقبت کامل دارد. تمیز کردن ملایم، ماساژ منظم و استفاده از کرم چرب کننده و مرطوب کننده لازم است.
* برای شست و شو از صابون های ملایم با PH طبیعی استفاده کنید. صابون هایی قلیایی که برای پوست مناسب نیست، هیچ وقت بکار نبرید.
* بعداز شستن پوست، با کرم بچه یا مرطوب کننده آن را چرب کنید تا هوا به صورت مستقیم با پوست برخورد نکند. قبل از خواب، هر شب پوست صورت خود را با کرم مخصوص ماساژ دهید.دراطراف چشم که خطوط ریز زیادی دارد و خیلی زود چروک می شود، مقدار بیشتری از این کرم تقویت کننده بمالید.


بخش اخبار و اطلاعیه ها - کرمهای درمانی ونتا

موضوعات مشابه: