یکی از مهم ترین اجزاء در هر مدار الکترونیک مقاومت می باشد. استفاده از مقاوت‌ های الکتریکی کمک می کند که بتوانیم در بخش خاصی از مدار خود مقدار جریان الکتریکی را محدود کنیم یا افت ولتاژ مشخصی بوجود بیاوریم. بسته به شرایط و کاربردی که از مدار مدنظر داریم، انواع مختلف مقاومت تولید شده است که هر کدام از آنها ویژگی‌ های خاص خود را دارند. برای شناخت بهتر مقاومت فلزی و کاربرد آن در صنعت الکترونیک باید ابتدا آشنایی کلی با این مقاومت‌ ها پیدا کنید و سپس انواع مختلف آن را بشناسید. در بسیاری از مقاومت‌ های موجود در بازار از فلزات و نیمه فلزات (نیمه هادی ها) استفاده می‌ شود، از همین رو ممکن است دامنه تنوع این محصولات بالا باشد.

در ادامه متخصصین ما در سایت مگنت الکترونیک دانش خود در این زمینه را با شما در میان می‌ گذارند
معرفی انواع مقاومت:

در یک نگاه کلی قبل از همه چیز می‌ توان مقاومت‌ ها را به دو دسته تقسیم کرد که عبارتند از: “مقاومت الکتریکی ثابت و متغیر” هر کدام از این محصولات کاربرد خاص خود را دارند؛ برای درک بهتر این موضوع باید نسبت به آنها شناخت کافی پیدا کنید. در برخی از مقاومت‌ ها از فلزات مختلف برای افزایش مقاومت الکتریکی استفاده شده و در بسیاری از موارد به کارگیری فلزات به همراه مواد اولیه دیگر برای تولید مقاومت مرسوم است. استفاده گسترده از فلزات در تولید مقاومت باعث شده که در مراحل اولیه برای تشخیص مقاومت فلزی بسیاری سردرگم شوید. اما به صورت مرسوم بیشتر مقاومت فیلم فلزی را به عنوان مقاومت فلزی می شناسند. در ادامه جزئیات بیشتری را در خصوص این محصولات با هم بررسی می کنیم.
مقاومت فلزی چیست؟

مقاومت فیلم فلزی که در بازار اصطلاحاً با نام مقاومت فلزی شناخته می‌ شود، برای محدود کردن مقدار جریان الکتریکی در مدار از فیلم (لایه‌ های نازک) فلزی استفاده می‌ کند. این لایه معمولا از جنس کربن، نیکل، کروم، آنتیموان، قلع و… می‌ باشد. در این مقاومت‌ ها معمولا فیلم‌ های فلزی از جنس عناصر گفته شده را روی قسمتی سرامیکی قرار می‌ دهند و این لایه‌ های نازک فلزی در برابر عبور دادن حرارت و جریان الکتریکی از خود مقاومت نشان می دهند. یکی از مزایای این نوع مقاومت این است که می توانند بدون هیچ مشکلی در دماهای بسیار بالا کار کنند و همین باعث شده که مقاومت فلزی و کاربرد آن در صنعت الکترونیک به شدت مورد توجه سایت‌ های صنعتی شود. این مقاومت‌ ها عملکرد مناسبی دارند، از سوی دیگر استفاده از فلزات مختلف به جای کربن باعث می‌ شود که قیمت نهایی آنها کاهش یابد و به این صورت است که بیشتر مقاومت‌ های موجود در بازار از این نوع هستند.
برای تولید این محصولات لایه‌ های فلزی را در طول یک بستر فلزی می پیچند یا طوری آن را قرار می‌ دهند که این بخش‌ ها را بپوشاند؛ سپس با استفاده از لیزر فلز را در بخش‌ های مشخص و به شکل بسیار دقیقی برش می‌ دهند تا به مقدار مقاومت مورد نظر خود دست پیدا کنند. در ضمن بهتر است بدانید که مقدار مقاومت نهایی این محصولات به عرض برش فیلم فلزی و ضخامت آن بستگی دارد.
کاربرد مقاومت فلزی در صنعت:

برای درک بهتر مقاومت فلزی و کاربرد آن در صنعت الکترونیک بهتر است ابتدا به این نکته توجه کنیم که استفاده از این نوع مقاومت برای ما چه مزایایی را به همراه دارد. دانستن این مزایا کمک می کند که کاربرد آن در شرایط مختلف را بهتر درک کنیم. مزایای مقاومت فیلم فلزی عبارت است از:

  • اندازه بسیار کوچک
  • مقاومت بالا در برابر افزایش دما یا تغییرات دما
  • ثبات کاری در طولانی مدت
  • دامنه عملیاتی گسترده و قابل استفاده در شرایط مختلف
  • داشتن تلفات کمتر در زمان کار نسبت به مقاومت‌ های کربنی یا محصولاتی که با استفاده از فلزات نیمه هادی تولید شده‌ اند.
  • قیمت مناسب و تحمیل هزینه کلی پایین تر برای استفاده در صنعت الکترونیک

وجود این مزایا باعث شده که در مدارهای الکترونیک متنوع از این محصولات استفاده شود. به عنوان مثال در بُرد الکترونیکی یک رادیو قدیمی می‌ توانید نمونه‌ ای ظریف از این مقاومت را ببینید و از سوی دیگر در صنعت نیز مقاومت‌ های فلزی بزرگتر با مقاومت و توان بسیار بالا کاربرد دارند.
انواع مقاومت‌های فلزی:

مقاومت‌ های فلزی با ساختاری که در بخش بالا برای شما توضیح دادیم، خود دارای انواع مختلفی است که هر کدام از آنها در شرایط مختلفی کاربرد دارند. از همین رو طبق دسته بندی اولیه (که مقاومت‌ ها را به دو دسته ثابت و قابل تنظیم تقسیم کردیم) می‌ توانیم از زاویه‌ ای دیگر به مقاومت فلزی و کاربرد آن در صنعت الکترونیک نگاه کنیم.
انواع مقاومت‌ های فلزی عبارتند از:

  • مقاومت ثابت: این مقاومت‌ ها همانطور که از نام آنها می‌ توان فهمید، دارای مقدار ثابتی هستند و قبل از انتخاب آنها باید حتما دقت کافی را به خرج داد. از این محصولات در شرایطی استفاده می‌ شود که نیاز به یک عنصر مقاومتی با میزا اُهم ثابت داریم.
  • مقاومت‌های قابل تنظیم: این مقاومت‌ ها تفاوت زیادی با مقاومت‌ های متغیر دارند. تفاوت اصلی این دو محصول این است که مقاومت‌ های قابل تنظیم را قبل از طرحی مدار روی مقدار اهم مورد نیاز خود تنظیم می‌ کنیم و بعد از این که آنها را در مدار قرار دادیم، دیگر امکان تغییر مقدار مقاومت آنها را نخواهیم داشت. به عبارتی بعد از نصب این محصولات کارکردی یکسان با مقاومت‌ های ثابت دارند.
  • مقاومت‌ های زبانه دار: این نوع مقاومت بیشتر از 2 سر دارد و با توجه به این که در زمان استفاده کدام یک از سر در مدار به کار می‌ روند، این محصولات می‌ توانند بین 2 تا 4 مقدار مقاومت متفاوت را در اختیار شما قرار دهند.
  • مقاومت فلزی متغیر: مقدار مقاومت این محصولات به راحتی قابل تنظیم است و نمونه آشنای آن برای همه شما می‌ تواند ولوم رادیو یا سایر ابزارهای کنترل جریان متغیر باشد.

انواع دیگر مقاومت فلزی:

برای درک بهتر مقاومت فلزی و کاربرد آن در صنعت الکترونیک بهتر است بدانید که ممکن است در بخش‌ های مختلف بازار، انواع دیگری از مقاومت را نیز به عنوان مقاومت فلزی معرفی کنند. دلیل این تشابه نامگذاری استفاده از فلزات به شیوه‌ های مختلف در ساختار این محصولات است. در ادامه به صورت مختصر و صرفاً برای آشنایی شما خوانندگان این محصولات را معرفی می‌ کنیم:

  • مقاومت سیمی: این مقاومت‌ ها از نظر رنج توانی به دو دسته قدرتی و دقیق تقسیم می‌شوند. نمونه‌ های دقیق زیر 2 وات توان دارند و برای مدارهایی با دقت بسیار بالا کاربرد به کار می‌ روند. نمونه‌ های قدرتی که توان آنها بین 2 تا 200 وات است، می‌ توانند محدوده جریانی زیادی را از خود عبور دهند و البته دقت پایین‌ تری هم دارند. ساختار این مقاومت به شکل سیم پیچ روی یک هسته سرامیکی است و به همین دلیل نباید در فرکانس‌ های بالا از آنها استفاده شود، چرا که باعث ایجاد بار سلفی می‌ شوند. در ضمن گاهی این مقاومت‌ ها را با روکش سرامیکی می‌ پوشانند که به این محصولات مقاومت آجری نیز می‌ گویند.
  • مقاومت لایه‌ ای: این مقاومت‌ ها با استفاده از ترکیبی از لایه‌ های سیمی و کربنی تولید شده اند. دقت این محصولات معمولاً بالاست و از همین رو از آنها در مدارهایی که بسیار دقیق هستند استفاده می‌ کنند.

البته در نظر داشته باشید که استفاده از فلزات مختلف که در بخش‌ های بالا آنها را نام بردیم، به همراه کربن و عناصری که به عنوان نیمه رسانا یا نیمه فلز شناخته می‌ شوند در زمینه تولید مقاومت کاربرد بالایی دارند.


عرضه کننده انواع فیوز، مقاومت و خازن در مدل های مختلف -
magnetelectronic.com


موضوعات مشابه: