عصب کشی

نحوه انجام عصب کشی و آشنایی با آن

عصب کشی یا روت کانال از سه کلمه Root که معنای آن ریشه است، Canal که به معنی مجرا است و Therapy که معنی آن درمان است، گرفته شده است. مفهوم کلی این کلمات درمان ریشه دندان است. عصب کشی شاخه ای از دندانپزشکی به نام اندودنتیکس است که با دانش خود به درمان و حفظ ریشه دندان می پردازد و عهده دار تشخیص و درمان پالپ های آماسی و بیمار است. در واقع عصب کشی به درمان دندانی می پردازد که به علت پوسیدگی کنار اتاق عصب، در حال از دست رفتن است.
عصب کشی یا روت کانال چیست؟

عصب کشی، درمان کانال های داخل دندان با هدف نابودی عفونت از داخل دندان است. هدف از عصب کشی این است که به جای کشیدن دندان یا استفاده از دندان مصنوعی، دندان اصلی را حفظ کنیم. برخی به اشتباه فکر می کنند عصب کشی سبب تضعیف دندان ها می شود که این طور نیست.
نحوه انجام عصب کشی

کانال هایی با بافت نرم به نام پالپ در داخل ریشه دندان وجود دارد. عروق خونی، اعصاب و بافت زمینه ای، پالپ را تشکیل می دهند. معاینات اولیه تشخیصی، رادیو گرافی و انجام بی حسی مراحلی است که در یک یا دو جلسه توسط دندانپزشک انجام می شود. بعد از این که دندان بی حس شد، در داخل تاج حفره ای ایجاد می کنند و از فایل که وسیله ای کوچک و ظریف مانند سوهان است برای خارج کردن پالپ (عروق و اعصاب) و شکل دهی و تمیز کردن کانال های دندان، از تاج تا انتهای ریشه استفاده می شود.
ماده لاستیک مانندی کانال های ریشه را برای مهر و موم کردن فضای کانال های دندان، بعد از پاکسازی و شکل دهی پر می کند. اغلب از پانسمان موقت برای بستن حفره روی این فضای ایجاد شده استفاده می کنند. در جلسه بعدی، دندانپزشک برای ترمیم نهایی دندان و قرار دادن روکش، پانسمان موقت را برمی دارد. دندانپزشک در مواقعی که ساختار دندان به گونه ای است که برای نگه داشتن ترمیم، کافی نباشد وسیله ای در داخل دندان می گذارد تا برای ترمیم نهایی گیرایی کافی وجود داشته باشد. کانال هایی که در ریشه های هر دندان قرار دارند تعدادشان متفاوت است. مثلا تعداد کانال دندان های جلو یک یا دو و دندان های عقب سه یا چهار کانال است.

علائم نشان دهنده نیاز به عصب کشی

گاهی ممکن است دندان با وجود پوسیدگی و تخریب وسیع هیچ گونه علامتی نداشته باشد ولی نیازمند عصب کشی باشد. گاهی با علائمی همراه است مانند افزایش حساسیت به سرما یا گرما، درد خود به خودی، درد شبانگاهی، ورم کردن، حساس شدن به احساس درد حین جویدن، تغییر رنگ دندان، خروج چرک از لثه و دردناک شدن غدد لنفاوی در ناحیه سر و گردن که نیاز به عصب کشی در فرد احساس می شود.
آیا عصب کشی دندان را ضعیف می کند؟

عصب کشی به هیچ وجه سبب تضعیف دندان نمی شود بلکه این پوسیدگی است که باعث این ضعیف شدن می شود. به علت تخریب ساختار نسج دندان در پوسیدگی، دندان های پوسیده ضعیف تر هستند. تقریبا در هنگام درمان ریشه همه ساختارهای دندانی که آسیب دیده اند و خراب شده اند خارج می شوند و با ماده مناسبی پر می شوند.
این مواد پرکردنی در عصب کشی نه تنها دندان را تضعیف نمی کنند بلکه موجب تقویت ساختار دندانی که تخریب شده می شوند. بر اساس مطالعات، تغییراتی که بر اثر رطوبت و اثرگذاری مواد استفاده شده حین درمان ریشه بر ساختار دندان ایجاد می شود اثری در ضعیف شدن دندان ها نخواهد داشت.
ابزار و فناوری های مورد استفاده در عصب کشی

انجام عصب کشی بدون درد و کنترل شده و با حداکثر دقت و سرعت T تلاش تمام متخصصان در زمینه درمان ریشه است. به خصوص در سال های اخیر وسایل تازه ای برای این کار ارائه شده است که به معرفی آن ها می پردازیم:
• وسایل بزرگ نمایی مانند لوپ ها و میکروسکوپ ها که استفاده از آن ها درمان های غیر ممکن را ممکن کرده است و باعث افزایش کیفیت و بهبود درمان می شود. میکروسکوپ دندان پزشکی ابزاری است که اغلب پزشکان از آن استفاده می کنند.
• موتورهای هوشمند که استفاده از آن ها میزان خطا را به حداقل می رساند زیرا دقت کارها را با سرعت و قدرت مناسب به حداکثر می رسانند. در این حالت است که امکان عصب کشی بدون درد و بدون صدا در آرامش کامل امکان پذیر خواهد شد.

موضوعات مشابه: